Maghiarii continua sa se certe pe autonomie. UDMR, singura formatiune reprezentativa la nivel parlamentar a minoritatii maghiare din Romania, a finalizat o lege prin care se stabileste cadrul juridic adecvat obtinerii autonomiei culturale, iar acest lucru nu este pe placul radicalilor lui Laszlo Tokes. Presedintele CNMT crede ca se renunta prea usor, oferindu-se doar "un surogat de autonomie".
"Nu spun ca nu este important ceea ce este inclus in acest proiect, dar nu aduce nimic nou in privinta, de exemplu, a legii din 1945 a minoritatii nationale. In detalii, s-ar putea sa fie ceva in plus, dar de fapt ocoleste revendicarea noastra principala, a autonomiei comunitare", a declarat, la sfarsitul saptamanii, Tokes. El a adaugat ca autonomia culturala nu este clar definita, motiv pentru care "orice se poate vinde sub pretextul ca este autonomie culturala". "UDMR pretinde numai ca asta ar fi o autonomie culturala si ne ofera o alternativa falsa fata de autonomia culturala adevarata, un surogat de autonomie, deci nu putem accepta", a aratat episcopul reformat. UDMR a finalizat proiectul legii minoritatilor, si are intentia de a-l supune unei dezbateri publice. Saptamana trecuta, actul normativ a fost distribuit senatorilor, deputatilor si demnitarilor Uniunii din Executiv. De asemenea, textul a fost difuzat bisericilor istorice, organizatiilor civile, de tineret, precum si platformelor UDMR. UDMR anunta in urma cu doua luni ca va depune in Parlament, in luna aprilie, un proiect de lege a minoritatilor nationale, care are rolul de a reglementa statutul acestora si de a stabili cadrul juridic adecvat obtinerii autonomiei culturale.
Marko Bela aprecia ca noul proiect legislativ va reglementa statutul minoritatilor istorice si traditionale, precum si dreptul organizatiilor acestora de a participa la alegeri. "Proiectul de lege se va referi la principiile pe care s