Parul
Fiecare fir de par este infipt in pielea capului cu trei radacini. El este inconjurat de vase de sange, nervi si glande sebacee. In circa 2-4 zile, firul de par creste 1 mm, iar viata lui dureaza circa 3-4 ani. Atunci parul cade si in locul lui creste altul. In decursul unei zile, un om pierde 30-50 fire de par. Incaruntirea parului are atat pricini ereditare, cat si motive obiective: nevralgii, boli infectioase, stari de soc, greseli de alimentatie. In general, alimentatia joaca un rol fundamental in aspectul exterior al parului. Elementele esentiale pentru sanatatea parului sunt: fierul, acidul silicic, iodul si sulful, care se gasesc in painea de orz si secara, orezul decorticat, ceapa, fructe proaspete, peste, ficat, lapte si oua.
Imbolnaviri ale parului prin influente externe
Dusmanul cel mai temut al firului de par sunt noxele aflate in mediul inconjurator, care ii incetinesc cresterea si ii ataca structura. Dar mijloacele de infrumusetare reprezinta, si ele, un pericol potential. De exemplu, permanentul, care din cauza substantelor chimice pe care le foloseste, aduce parul intr-o stare nenaturala. Si vopsirea parului este daunatoare, substantele chimice atacand rezistenta firului. Toate acestea trebuie facute cu mare grija si numai de specialisti. Multe femei s-au intors de la coafor cu parul in maini.
Curatirea parului
Ingrijirea zilnica a parului incepe si se sfarseste cu periatul. In acest scop, trebuie folosita o perie nu prea moale, confectionata din par natural. Pentru ca murdaria sa poata fi temeinic scoasa din par, capul se apleaca in fata si parul se perie de la radacina spre varful firului. Fiti atenti ca fiecare membru al familiei sa aiba peria si pieptenele sau. De asemenea, nu se poate folosi un sampon comun: fiecare om are un alt tip de par. Atentie! Nu cumparati sampoane care sa conti