Incepand cu a doua jumatate a saptamanii trecute cursul monedei nationale a inceput sa scada. Deprecierea s-a datorat, in principal, cresterii cererii pe piata valutara si faptului ca oferta la casele de schimb, bancare sau private, nu a mai fost la fel de mare ca altadata. Cererea mai mare se datoreaza atat importatorilor cat si retragerii unei parti din profiturile obtinute, pe piata valutar-monetara si de capital, de fondurile speculative. Pe de alta parte este posibil ca si companiile straine sa fi inceput sa isi repatrieze mai repede profiturile estimate pe anul trecut.
Astfel ca, in trei zile euro a crescut cu circa 1,5%, urcand de la 3,5992 la 3,6505 lei iar dolarul cu peste 1,9%, de la 2,6895 la 2,7413 lei.
Acest trend descrescator este confirmat de BNR, care a hotarat, la inceputul saptamanii, reducerea cu 1,25 puncte procentuale a dobanzii indicative de politica monetara, pana la 14,5%. Acesta a fost cel mai mare pas de scadere facut de BNR iunie trecut, de atunci dobanda coborand cu 6,75 %.
Pe pietele financiare internationale paritatea euro/dolar s-a stabilizat in jurul pragului de 1,3350 dolari, cu un minim de 1,3264, atins vineri, si un maxim de 1,3475 dolari, inregistrat la inceputul saptamanii.
Fluctuatiile zilnice au fost destul de mari, acestea datorandu-se datelor economice contradictorii venite de peste Ocean, la care s-a adaugat evolutia crescatoarea a pretului titeiului. Cum SUA sunt cea mai mare consumatoare mondiala de petrol, scaderea dolarului reprezinta o forma naturala de hedging. Incepand cu a doua jumatate a saptamanii trecute cursul monedei nationale a inceput sa scada. Deprecierea s-a datorat, in principal, cresterii cererii pe piata valutara si faptului ca oferta la casele de schimb, bancare sau private, nu a mai fost la fel de mare ca altadata. Cererea mai mare se datoreaza atat importatorilor cat si retrageri