Victoria Dragu Dimitriu, Povesti ale Doamnelor din Bucuresti, Editura "Vremea XXI" (tel. 335.81.31), 464 pag., 230.000 lei.
In ultimii ani au aparut mai multe volume de "istorie orala". Smaranda Vultur a fost prima care a creat o scoala in domeniu (Grupul de istorie orala si antropologie culturala de la Timisoara), iar volumele alcatuite impreuna cu studentii ei bine scoliti sunt chiar "memoria salvata" a Banatului. De recuperarea memoriei secolului Xx prin intermediul povestirilor autobiografice orale s-a ocupat si sociologul Zoltan Roszts, inca din urma cu un sfert de secol, cand nu exista nici o sansa sa-si tipareasca interviurile. O facea din convingerea ca aceste marturii nu trebuie sa dispara odata cu varstnicii si iata ca rabdarea si pasiunea lui si-au gasit forma tiparita si sunt exceptionale pentru cunoasterea modului cum traiau si gandeau oamenii unor lumi romanesti apuse. Si Smaranda Vultur, si Zoltan Roszts sunt etnologi, sociologi, antropologi care respecta regulile stiintifice ale specialitatii lor in inregistrarea pe banda a interviurilor si reproducerea lor cat mai fidela.
Victoria Dragu Dimitriu e scriitoare, om de radio cu mare experienta in emisiuni culturale si o bucuresteanca indragostita de orasul ei, pe care-l cunoaste ca putini altii, pasionata de istoria caselor, impletita cu destinele proprietarilor. Si mai e si un om cald, atasant, care stie sa asculte. Inca din anii 80, cand lumea se temea sa vorbeasca despre anumite subiecte, ea a patruns in lumea doamnelor varstnice, ca prietena in care se putea avea deplina incredere. Iar acestora le facea placere sa renasca trecutul in fata receptivei interlocutoare, sa povesteasca despre familie si prieteni, dar si despre persecutiile suferite. Incitate discret, ele aduc la suprafata din apele maloase ale timpului secvente fericite sau zguduitoare, ambiente, perceptii subiective, colo