Marile consortii imobiliare din lume au inceput sa aseze Romania in capul listei de prioritati. Fondurile de investitii, precum si companiile care au facut cariera pe pietele imobiliare din Occident mizeaza pe o piata bulversata, dar care le garanteaza profitul.
Potrivit analistilor imobiliari, in urmatorii trei-patru ani, piata imobiliara romaneasca va absorbi fonduri externe de peste 2 miliarde euro. Pina acum, cel putin noua fonduri de investitii si companii specializate si-au anuntat intentia de a investi in sectorul imobiliar.
"Investitiile se vor concretiza in urmatorii trei-patru ani. In total, ar fi vorba de 2,1 miliarde euro", ne-a spus directorul de marketing si vinzari al Impact, Florin Chirita.
Cine sint si ce intentii au
Autoker Holding, o importanta companie imobiliara si de logistica din Ungaria, intentioneaza sa investeasca pe piata romaneasca de profil cel putin 10 milioane euro. In prima faza, banii vor fi orientati catre investitii in cladiri de birouri.
In cladiri de birouri, dar si in spatii comerciale doresc sa investeasca si cei de la Watani Central European Real Estate Fund, instrument investitional promovat de National Bank of Kuweit.
Cladirile cu birouri de clasa A se dovedesc a fi cele mai promitatoare investitii si pentru compania Africa - Israel Investments, care recent a devenit coproprietara pe o suprafata generoasa de teren, situata in apropierea centrului Capitalei.
La rindul sau, compania belgiana Liebrecht&WooD este dispusa sa investeasca rapid 22 milioane euro in piata bucuresteana a spatiilor de birouri. De altfel, in urmatorii trei-patru ani, compania intentioneaza sa aloce pentru proiecte imobiliare romanesti pina la 100 milioane euro.
Cel mai ambitios program de investitii care priveste zona imobiliara autohtona este cel anuntat de TriG