Guvernatorul BNR a spus ca piata valutara nu e pentru plangaciosi. Evolutia Bursei de vineri si, de altfel, de la inceputul anului, a demonstrat, ca nici piata de capital nu este pentru cei cu nervii slabi.
Dupa o scadere dramatica in prima parte a sedintei de vineri, cand piata a coborat cu aproximativ 10%, in conditiile in care in ziua precedenta, preturile mai pierdusera in jur de 6%, intrarea mai puternica a investitorilor mari la cumparare a reusit sa redreseze in parte situatia, pana la inchidere piata recuperand o parte importanta din scadere. Mai mult, actiunile SIF, care scazusera si cu 12%, au reusit la inchidere sa termine chiar pe plus. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia acestor companii, a inregistrat o apreciere modesta, de 0,4%. Ceilalti doi indici, BET si BET-C, au avut scaderi de circa 2%, dar oricum declinul lor a fost mult mai redus comparativ cu situatia de la deschidere.
Practic, atat investitorii mici, cat si cei mari au inceput sa cumpere mai puternic la finalul saptamanii trecute, dupa ce preturile coborasera pana la preturi care pot fi considerate, spun brokerii, niveluri de suport.
Revenirea la cumparare a investitorilor mari a urcat valoarea totala a tranzactiilor derulate cu actiuni de pe Bursa la 621,1 miliarde de lei (17 milioane de euro), dupa ce in ultimele saptamani, cand piata s-a aflat pe scadere, rulajul de pe Bursa a depasit 250 miliarde de lei (aproximativ 6,9 milioane de euro) doar de putine ori.
Una din cele mai mari scaderi a apartinut in ultima sedinta a saptamanii trecute actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia). Aceste titluri au coborat in prima parte a sedintei sub pragul de 900 lei/actiune, pana la un minim de 840 lei/actiune, cu aproape 14% sub pretul de inchidere de joi. Pana la final, cursul actiunilor a reusit sa recupereze o parte din scadere, inchizand la 916 lei/actiune, in scadere