Supa de zarzavat.
Ingrediente (pentru 4 portii): 1/2 capatana de varza, 250 g morcovi, 1 telina, 1 dovlecel, 1 lingura de untdelemn, sare, piper, 1,5 l apa fiarta cu Vegeta sau Delikat, verdeata, 1 conserva de boabe de fasole alba sau boabe fierte separat (circa 400 g), taietei pentru supa.
Mod de preparare:
Se curata varza, se spala, se taie fasii. Se spala morcovii, telina, dovleceii, se curata de coaja si se taie marunt. Se calesc in uleiul pus la incins. Se condimenteaza. Se toarna apa fiarta cu Delikat, se lasa sa fiarba 15 minute la foc potrivit. Se adauga verdeata tocata (patrunjel sau marar, dupa gust).
Se fierb separat taieteii, se strecoara si se pun in supa. Se adauga si boabele de fasole. O lingura de parmezan sau de telemea presarata deasupra da un gust excelent.
Macrouri cu varza inabusita
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 macrouri a 250 g bucata, 2 cepe verzi, o jumatate de pahar de vin alb sec, 3 linguri de otet aromat, 1 lingura de mustar, sare, piper. Pentru varza: 1 varza verde mica, 100 g costita afumata, 2 linguri untdelemn, 1 catel de usturoi, sucul unei lamai, sare grunjoasa, piper.
Mod de preparare:Varza -
Eliminati frunzele exterioare ale verzei. Taiati capatana in sferturi. Clatiti-le, apoi puneti-le sa fiarba 15 minute in apa sarata clocotita. Strecurati-le si taiati-le in bucati mai mici.
Taiati costita felii si prajiti-o in grasimea ei. Dati-o deoparte.
Puneti uleiul sa se incinga intr-o cratita, impreuna cu catelul de usturoi zdrobit. Adaugati varza. Sarati, piperati, adaugati sucul de lamaie. Amestecati si lasati varza sa fiarba pe foc mic 15 minute. Adaugati slaninuta cu untura cu tot. Mai lasati cratita pe foc 15 minute.
Macrourile - Porniti cuptorul. Curatati macrourile (taiati-le capetele, spalati-le si uscati-le). Presarati pe ele sare si piper. Inveliti f