O data cu schimbarea regimului politic, Ucraina isi intoarce privirile atat catre tarile Uniunii Europene, cat si catre statele candidate la aderare. De-a lungul istoriei, intre Romania si Ucraina s-au dezvoltat stranse relatii, mai ales in domeniul comercial si economic.
In acest scop functioneaza la Bucuresti Misiunea Economico-Comerciala, a carei principala activitate o reprezinta dezvoltarea relatiilor economice si comerciale dintre cele doua state. Misiunea Economico-Comerciala se axeaza pe promovarea intereselor investitorilor ucraineni pe piata romaneasca si atragerea companiilor romanesti pentru a investi in Ucraina.
Potrivit declaratiei sefului Misiunii Economico-Comerciala, Dr. Mykola S. Taranenko, relatiile comerciale ucraineano-romane se dezvolta dinamic. Astfel, in anul 2004, volumul comertului bilateral a fost de aproape un miliard de dolari SUA, depasind cu 57,1% volumul inregistrat la sfarsitul anului 2003. Potrivit datelor statistice din Romania, in ultimii cinci ani, acest volum a crescut de 5,7 ori (in 1999 cifra fiind de 169,4 milioane de dolari SUA).
Conform datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, la 1 februarie 2005, valoarea investitiilor ucrainene in Romania a atins cifra de 3148,5 mii de dolari, Ucraina urcand pe locul 67 in clasamentul investitorilor straini. In prezent, pe teritoriul Romaniei exista 235 de firme cu capital ucrainean. Pe langa acestea, exista companii care au investit prin intermediari, aceste actiuni nefigurand, insa, ca investitii ucrainene.
Una dintre prezentele ucrainene importante de pe piata romaneasca o reprezinta compania "Industrialny Soiuz Donbassa", care la sfarsitul anului 2004 a achizitionat 92,8% din actiunile companiei clujene "S.C. Fortpress CUG S.A.".
In urma acestei investitii, statul roman va primi suma de 4,2 milioane de euro. Achizitionarea compani