Acum, cand Romania se afla, teoretic, pe ultima suta de metri din cursa integrarii in Uniunea Europeana, tot mai multe state europene apreciaza dezvoltarea si consolidarea pietei economice romanesti.
Dupa intrarea in Organizatia Natiunilor Unite, in anul 2004, si avand perspectiva aderarii la UE la inceputul anului 2007, piata economica romana cunoaste o solida dezvoltare macroeconomica consolidata de implementarea unor reforme structurale cheie, care au ca rezultat crearea climatului de stabilitate, care a constituit principalul impediment in atragerea de capital strain pe piata din Romania. Un alt motiv care atrage investitorii il reprezinta buna pregatire a fortei de munca din Romania, completata de valoarea scazuta a salariilor.
In ciuda unui usor declin inregistrat de valoarea schimburilor comerciale inregistrate anul trecut, care, conform statisticilor, s-a redus de la 170 de milioane de euro in 2003 la doar 141 de milioane in 2004, investitorii norvegieni considera ca relatiile comerciale si economice dintre cele doua state sunt foarte bune. Scaderea volumului comercial se datoreaza in principal declinului pe care l-a inregistrat Romania in domeniul exporturilor de nave si carene catre Norvegia. In plus, santierele navale detinute de companii norvegiene pe teritoriul Romaniei deservesc din ce in ce mai mult clienti din alte tari si mai putin pe cei din Norvegia.
Anul trecut s-a inregistrat o crestere de 40 % a volumului exporturilor Norvegiei fata de Romania (de la 30 de milioane de euro in 2003, la 42 de milioane de euro la sfarsitul anului 2004), domeniile principale ramanand aceleasi: utilaje, produse alimentare (produse din peste) si masini electrice. Valoarea importurilor din Romania a atins 100 de milioane de euro. In ultimul an, volumul exporturilor Norvegiei catre Romania a crescut cu 41%, in vreme ce volumul produselor importate di