La scurt timp dupa caderea regimului comunist, arhivele Securitatii, alaturi de cele mai importante fonduri documentare ale PCR au intrat in "custodia" Armatei.
de VASILE SURCEL SPECIAL Arhivele Securitatii, "prizoniere" la Armata
Transferul s-a facut rapid, in scurta perioada in care gral. Nicolae Militaru a fost ministrul Apararii. Dintre arhivele preluate, cele intocmite de Directia a IV-a - Contrainformatii Militare - se afla si acum in depozitele Armatei care nu are de gand sa le deschida pentru opinia publica. PE MICILE ECRANE. La 22 decembrie 1989, cand Televiziunea Romana Libera transmitea "Revolutia in direct", generalul Militaru cerea oprirea unui "macel" inca inexistent In seara de 22 decembrie 1989, la doar cateva ceasuri dupa fuga Ceausestilor, cand Televiziunea Romana, devenita brusc "Libera", incepuse deja sa transmita, in premiera mondiala, "Revolutia in direct", pe micile ecrane si-a facut aparitia un personaj ciudat care, cu o voce rastita, menita sa creeze imaginea unui individ militaros pana in varful unghiilor, s-a prezentat scurt: Sunt generalul Nicolae Militaru. Apoi, cu toate ca, pe strazi, populatia care traia din plin euforia disparitiei lui "Neaâ Nicu" scanda de zor "Armata e cu noi", iar Ion Iliescu nu apucase inca sa vorbeasca despre "teroristii superinstruiti care trag din orice pozitie", nou-venitul in Studioul IV al TVR-L a ordonat, de mai multe ori si pe acelasi ton cazon: "Opriti macelul!" Peste doar cateva ore, ciudatul personaj, care cerea oprirea unui "macel" care inca nu incepuse nicaieri in tara, avea sa devina primul ministru al Apararii Nationale, instalat in functie de noua si originala democratie postdecembrista.
UN MILITAR NUMIT MILITARU. In "Comunicatul catre tara", citit in fata camerelor de vederi ale TVR-L in seara de 22 decembrie 1989, Ion Iliescu anunta oficial ca "puterea de stat