Saptamana trecuta pe pietele derivatelor pe actiuni s-au inregistrat scaderi in linie ale preturilor futures, evolutie datorata in principal evolutiei actiunilor la Bursa de Valori.
Aici s-a observat, incepand cu ultima saptamana a lunii februarie o scadere vizibila a preturilor datorata retragerii profiturilor de catre fondurile speculative, ordinele de vanzare fiind tot mai numeroase.
In aceste conditii cumparatorii s-au aflat in expectativa, asteptand convocatoarele AGA ale societatilor, cu speranta ca acestea vor continua politica de capitalizare a profitului. Derivatele pe actiunile SIF 2 au coborat fata de sfarsitul lui februarie cu 33% pentru iunie si 31% pentru iunie.
Saptamana trecuta tranzactiile au fost realizate pentru scadenta lunara la preturi de 1,255 - 1,355 lei, la inceputul ei si 0,95 - 1,17 lei la finele ei.
Pentru iunie, tranzactiile au fost realizate luni la 1,4050 - 1,5 lei, vineri ele coborand la 1,15 - 1,31 lei, maximul inregistrandu-se in partea a doua a zilei.
Titlurile de stat la cinci ani nu mai atrag piata
Scaderea spectaculoasa de la inceputul lunii a titlurilor de stat cu scadenta la cinci ani cu dobanda fixa, care a fost stabilita la 6,50% nu a mai lasat loc de modificare.
Chiar daca s-au inghesuit din nou sa cumpere obligatiuni cu scadenta la cinci ani, atat bancile cat si clientii lor nu au mai vrut sa imprumute statul cu dobanzi mai mici de 6,50%. Si aceasta pe fondul unei supralichiditati de lei in piata, care il facea pe guvernatorul BNR sa declare ca dobanzile vor scadea pana la niveluri de 12-14% pe an, in timp ce cele interbancare cu scadenta la un an au coborat deja la 6,56 - 10,63%, fata de 13,48 - 15,98% la inceputul anului.
Intorcandu-ne la licitatia de joi, aceasta a avut o valoare de 500 miliarde lei iar ofertele de cumparare s-au ridicat la 2.424,2 miliarde lei.
L