Dupa agitatia si convulsiile campaniilor electorale de anul trecut viata politica, cel putin sub aspect calitativ, a atins nivelul de avarie. Alegerile partiale pentru primaria generala a Capitalei redau starea politicii romanesti in general, nu doar a spatiului competitional bucurestean, iar evolutiile partidelor politice si ale candidatilor propusi de acestia indica o crizi.
Recrutarea candidatilor a fost in Romania singura functie pe care partidele o luau in serios. Astazi capacitatea de a raspunde acestei cereri s-a redus dramatic. Prin gradul scazut de notorietate sau calitatea indoielnica a celor mai multor candidati miza campaniei a fost diminuata iar spatiul politic vidat.
Efectul pervers, previzibil deja, ar putea fi retragerea tactica a electoratului bucurestean lipsit de posibilitatea reala de alegere, dar si reactia de respingere a centrului compromis de catre provincie.
Participarea la scrutin ar putea atinge cotele cel mai scazute din istoria alegerilor din Bucuresti. Consternat sau doar dezinteresat, electoratul va sanctiona in felul sau partidele care au tratat politica fara decenta. Nici cele doua saptamini de campanie, nici cele 50 de miliarde de lei nu vor putea reface imaginea politicii romanesti.
La alegerile partiale din 1998, dupa retragerea lui Victor Ciorbea s-au prezentat 36% din alegatori pentru a alege dintre 22 de candidati. Daca la alegerile din 3 aprilie vor fi doar 15 candidati in schimb calitatea acestora este mult diminuata. Cele mai importante partide veneau in 1998 cu candidati valorosi aflati in pozitii publice sau in conducerile partidelor.
Atunci candidau, in afara lui Viorel Lis, care beneficia de avantajul de a fi primar general interimar, Sorin Oprescu (PDSR), Mircea Cosea (din partea APR, fost ministru si deputat la acea vreme), Alexandu Sassu (pe atunci vicepresedi