de DANIELA SONTICA TERAPII ALTERNATIVE Silvoterapia este o metoda de prevenire a bolilor si de vindecare cu ajutorul arborilor. Cercetatorii au constatat ca la noi in tara, la oamenii care locuiesc in zona Padurenilor, la circa 900 de metri altitudine, unde exista paduri de fag si molid, bolile cardiovasculare reprezinta o exceptie, iar nivelul colesterolului si cel al glucozei lor sunt in limite normale.
Copaci care vindeca Aerul de padure este bogat in ioni negativi de oxigen, adica este ozonat, ceea ce are asupra sanatatii o actiune binefacatoare. Acest aer plin de "vitamine", cum se spune in popor, are multiple proprietati: activeaza circulatia sangvina, creste numarul globulelor rosii, ajuta la vindecarea bolilor pulmonare si reduce insomniile.
Bolnavii de astm bronsic, dar si cei cu alte afectiuni respiratorii se vor simti mult mai bine in preajma coniferelor, deoarece copacii cu "cetina tot verde" elibereaza niste uleiuri volatile cu actiune antiinfectioasa. Fitoterapeutii indica plimbari lungi prin padurile cu tei infloriti persoanelor care sufera de nevroze, celor stresati si cu un psihic labil. Teii infloriti actioneaza ca niste veritabili calmanti naturali.
Dar nu numai aerul din padure este bun pentru sanatate, toate partile unui copac fiind folosite in fitoterapie: radacinile, scoarta, mugurii, florile, fructele, frunzele si seva.
In folclorul nostru se spune sa nu dormi sub un nuc, pentru ca te vei imbolnavi. Orientalii merg mai departe si spun ca fiecare copac are o energie a lui, care poate actiona benefic sau nu asupra sanatatii omului. Iar cine l-a citit pe Eliade isi aminteste cum Maitreyi, personajul din romanul omonim, fusese indragostita la inceput de un copac, pe care il imbratisa noaptea si plangea intre frunzele lui cand avea insomnie.
Metoda antica Silvoterapia este practicata inca di