In ultimii 15 ani s-au facut periodic sondaje despre starea de spirit a natiunii. Optiunile politice ale romanilor s-au schimbat des, insa cateva atitudini se mentin constante, indiferent de cine se afla la putere. Astfel ca, la intrebarea "In ce institutii ale statului aveti cea mai mare incredere", romanii au raspuns de fiecare data "Armata si Biserica". Si nu intamplator. Acestea sunt cele mai vechi institutii statale. Pe Armata si Biserica s-a cladit totul. In opinia multor romani, ceea ce este vechi reprezinta traditia si este bun. de ILARION TIU SPECIAL RAZBOI CIVIL. Biblioteca Centrala Universitara, alta victima culturala Incepand din 22 decembrie 1989, in Romania se vorbeste continuu despre democratie, libertate, sacrificiile revolutionare etc. Insa "pagubele colaterale" ale tranzitiei sunt mai putin aduse in atentia opiniei publice. Desi arhivele comunismului depoziteaza trecutul nostru, ele sunt tratate ca o componenta nesemnificativa.
FENOMENE REVOLUTIONARE. In evenimentele din decembrie 1989, agitand sloganul "Armata e cu noi!", s-a lasat impresia ca militarii erau singurii in masura sa evite anarhia. Televiziunea, "inima revolutiei", a fost luata in paza de catre Armata. Ofiteri in uniforma lansau din ora in ora apeluri la liniste catre tara. Romanii au uitat instantaneu ca Armata fusese scoasa pe strada inainte de 22 decembrie si ca victimele de atunci i se datoreaza. Au iesit fericiti pe bulevardele Bucurestiului si au fraternizat cu soldatii.
ARHIVELE, LA ARMATA. Dupa asemenea dovezi de incredere, Armata s-a erijat in sustinatoarea unei campanii neprecizate in acel moment de stergere a unor urme ale trecutului. In haosul care a urmat, militarii se luptau pe strazile marilor orase cu "teroristii", iar Securitatea a trecut in subordinea Armatei. In afara oricaror dispozitii legale, liderii militari ai momentului au preluat arhiva