de DANIELA SONTICA ISTORIA MEDICINEI Descoperirile arheologice facute in Orientul Mijlociu incepand cu secolul al XIX-lea au inceput sa dezlege putin cate putin din misterul vechii civilizatii mesopotamiene. Codul lui Hammurabi, primul cod de legi scris al omenirii, datand din anul 1.800 i.Hr., mentioneaza unele lucruri despre medicina practicata in acele zone.
Akkadienii, unul dintre popoarele mesopotamiene, practicau hepatoscopia. Ei "citeau" in ficatul animalului adus jertfa zeilor bolile de care suferea stapanul acestuia. Akkadienii foloseau aceste informatii pentru a-l ruga pe unul dintre zei sa-l ajute pe stapanul bolnav si sa alunge spiritele care ii provocau suferinte.
Operau cataracta Marturiile arheologice atesta ca mesopotamienii efectuau curent chiar si operatii de cataracta. La akkadieni, terapia era asociata cu ofrande inchinate zeilor, cu incantatii si sacrificii. Azi stim din Codul lui Hammurabi ca akkadienii detineau si arta de a pansa ranile, de a opera si ingriji fracturile. Remediile prescrise constau mai ales din amestecuri de plante, aloe vera fiind foarte apreciata. Uimitor este ca tablitele cuneiforme gasite in siturile arheologice vorbesc despre faptul ca asirienii cunosteau peste 500 de medicamente de origine minerala. Mesopotamienii, ca si egiptenii, puneau mare pret pe beneficiul apelor termale.
S-au descoperit tratate mesopotamiene de aromoterapie foarte elaborate, parfumul diferitelor plante fiind folosit atat in scop preventiv, cat si curativ.
TURNUL BABEL. Cultura mesopotamiana s-a dezvoltat intre vaile fluviilor Tigru si Eufrat, in limba greaca Mesopotamia insemnand chiar "Tara dintre fluvii". Primii locuitori ai tinutului au fost sumerienii, apoi le-au urmat asirienii si akkadienii, al caror principal oras a fost Babilon ("Poarta Divinitatii"), in care s-a construit vestitul Turn Babel (fo