Productia de legume de sera a scazut foarte mult in ultimii 15 ani. Daca Romania obtinea in anul 1991 peste 200.000 tone de legume de sera, anul trecut cantitatea a fost de nici 80.000 tone. Suprafata totala de sere este de 450 hectare, principalele legume cultivate fiind tomatele si castravetii, carora li se adauga ardeii, vinetele, varza, salata, guliile.
"In aceasta perioada pot fi gasite pe piata gulii, castraveti, salata, ceapa si verdeturi produse in serele romanesti. Tomatele vor fi recoltate abia dupa 15 aprilie, iar pentru vinete si ardei autohtone mai avem de asteptat vreo doua luni.
Astfel, majoritatea legumelor de sera prezente acum pe tarabe sunt aduse din strainatate, Turcia fiind de departe principalul furnizor", ne-a declarat Iulia Bosoanca, consilier in Ministerul Agriculturii. Astfel, romanii mananca rosii din Turcia (4.
000 tone anual), Polonia (144 tone), Siria (139 tone), Italia (130 tone), Moldova, Iordania, Maroc, Spania, Olanda si Egipt, ardei din Turcia (833 tone), Iordania (67 tone), Spania (54,5 tone), Olanda, Italia, Siria si Maroc, castraveti din Turcia (1.240 tone), Siria, Spania si Iordania si cornison din Turcia (341 tone).
Salata verde vine din Olanda (55 tone), Spania (52 tone), Polonia (30 tone), fasolea pastai si mazarea din Grecia (99 tone), Polonia si SUA, iar conopida din Turcia (39 tone), Italia (19 tone) si Franta (10 tone).
Daca nu gasim pe piata legume de sera romanesti este si pentru ca ele ajung pe mesele cehilor (castraveti, cornison, salata verde, tomate), spaniolilor (tomate), polonezilor (cornison, ardei), rusilor (rosii, ardei), ungurilor (ardei), elvetienilor (cornison) sau austriecilor (cornison).
In prezent, cele mai importante sere din Romania sunt Leoser, Berser, Codlea, Orser, Agroser si Leader International.
In serele romanesti se