GURMANDUL IN BUCATEO reteta de peste ca in marile restaurante europene
SIMONA LAZAR
Soare cu dinti. Dinspre livada se aude cantecul cuculuiâ¦
"Si daca e Blagovestenia, e dezlegare la peste. Nu trebuie sa mai spun eu asta, e in firea lucrurilor: ai tinut ori n-ai tinut postul pana in ziua asta, tot mananci peste." Vorbeste atat de apasat, incat nu am ce comenta. Si apoi, de o bucatica de peste parca mi-e pofta si mie, dupa atatea verdeturi. Asa ca astazi n-o sa fac decat sa ma bucur de faptul ca sunt invitata la masa. (In paranteza fie spus, se zice ca de Buna Vestire e pacat sa muncesti: daca faci o mamaliga si-o arunci in apa, mor pestii, iar de-o pui langa un pom, in anul acela nu va mai da rodâ¦)
RETETA. Ma astept sa-mi gateasca un fel de mancare "ca pe la noi", caci stiu ca in ciuda profesiei lui - e bucatar, si inca dintr-aceia care au vazut lumea de-a lungul si de-a latul - prefera sa-si prepare acasa bucatele traditionale. "Ma odihneste sa fac totul cum am deprins in copilarie, de la mama si de la bunica. Uneori, rafinamentul acesta al marilor restaurante europene ma departeaza prea mult de radaciniâ¦" Inteleg ce vrea sa imi zica, si cum pe masa vad deja pastravul curatat, sunt sigura ca va pregati una dintre delicioasele lui retete "autohtone": in harzob de cetina, cu sos de vin, ori pur si simplu tavalit in malai si servit cu mujdei si mamaliga calda. Astazi insa Anghel are chef sa ma invete ceva nou. "Ce zici de un peste cu legume proaspete?", ma intreaba. "O sa-ti placa." Si numai ce-l vad cum, cu miscari rapide, desprinde fileurile de pe oase, le presara cu sare, piper si zeama de lamaie si le lasa deoparte doar cat sa puna pe foc oala cu apa. Cateva minute - 3-4 sa fie - inabusa pestele la aburi, apoi desprinde pielea de pe fiecare bucata. Carnea alb-roza iti ia ochii⦠doar pentru o clipita, fiindca