Turneu politic de rezistenta al lui Traian Basescu. Cu mai putin de o luna inaintea votului decisiv al Europei pentru aderarea Romaniei, seful statului roman efectueaza, in doar patru zile, vizite la cel mai inalt nivel in Germania si Italia, tari avand un cuvant greu de spus in Parlamentul European.
Prima destinatie prezidentiala a fost Berlinul, urmand ca maine seful statului sa soseasca la Roma. Votul de la 13 aprilie, pe care Parlamentul European il da pentru aderarea Romaniei la UE, dar si aspectele legate de procesul integrarii au fost principalele teme de discutie ale presedintelui Traian Basescu cu oficialii germani.
Cu cat va influenta Parlamentul European Romania pe viitor, Elmar Brok, presedintele Comisiei de politica externa a organismului european, considera ca Parlamentul trebuie sa aiba si el un cuvant de spus in cazul activarii clauzelor de siguranta.
PE va incerca sa gaseasca o modalitate prin care sa se specifice mult mai clar in Tratatul de aderare conditiile in care va fi aplicata clauza de salvgardare si modul in care PE va avea un cuvant de spus daca se va ajunge intr-o asemenea situatie, a explicat Brok la finalul intrevederii cu Traian Basescu.
Cu toate acestea, oficialul european s-a declarat foarte optimist in legatura cu faptul ca Romania si Bulgaria vor primi la 13 aprilie un vot "pentru" cu o larga majoritate in Parlamentul European.
Veste buna pentru presedintele Traian Basescu care, intr-un interviu acordat cotidianului german "Die Spiegel", aprecia ca un eventual vot negativ dat Romaniei de catre Bruxelles in procesul de aderare la Uniunea Europeana ar fi, din punctul de vedere al tarii noastre, cu totul neindreptatit.
Seful statului si-a aratat insa convingerea ca parlamentarii europeni vor acorda Romaniei la 13 aprilie sansa de care are nevoie.
Investitorii germani, interesati de BCR