DICTIONAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC
Oul este un corp format din albus si galbenus, invelit intr-o coaja calcaroasa, eliminat din organism de pasari si de alte animale ovipare, din care se dezvolta (prin clocire) puiul, fiind folosit, in majoritatea cazurilor, ca aliment.
In alimentatie, cele mai folosite sunt ouale de gaina, rata si gasca. Cele mai mici oua sunt cele de prepelita, adevarate delicatese, iar cele mai mari sunt cele de strut, din care poate manca o intreaga familie. Sunt apreciate mai ales pentru continutul lor ridicat de proteine. De altfel, se spune ca, daca mananci dimineata un ou, nu trebuie sa-l imparti cu nimeni. Daca il mananci la pranz, imparte-l cu prietenii, iar seara ofera-l dusmanilor. Consumul exagerat de oua duce la imbolnavirea ficatului, iar celor care au colesterolul peste limite normale li se recomanda doar un ou pe saptamana. Unii vegetarieni consuma oua numai in cazul in care gaina care le-a ouat nu a fost omorata.
Ouale pot fi prajite, fierte sau folosite ca ingrediente in diferite preparate. Exista si obiceiul de a gauri un ou crud pentru ca apoi sa-i sorbi continutul. Va recomand sa faceti acest lucru dupa ce ati verificat daca oul mai este proaspat. Cu toate acestea, in China, ouale clocite erau pretuite de catre gurmanzi. Se preparau dupa o reteta speciala, dupa ce in prealabil erau lasate afara timp de trei luni. Gusturile nu se discuta...
OCHIURI CU SALATA INGREDIENTE: oua, frunze de salata, cateva feliute de ardei gras, o lingura cu unt, sare, piper.
PREPARARE: Se aleg oua proaspete. Intr-o tigaie se incinge putin unt si se pune oul la prajit. Se presara sare si piper, dupa gust. Din cand in cand se adauga, folosind o lingurita, untul incins din tigaie peste ou, pentru a se rumeni pe toate partile. Cand este gata se scoate cu atentie si se asaza pe o farfurie. Se o