Recentele inundatii, pe langa pagubele materiale produse, au scos in evidenta un lucru ingrijorator, care ar trebui sa-i puna pe ganduri pe proprietarii de locuinte. Mai putin de 10 la suta dintre romani si-au asigurat casele. Acest gen de asigurare este, la ora actuala, facultativa, deci proprietarul fiecarui imobil poate decide daca isi va asigura sau nu locuinta.
Majoritatea romanilor declara ca nu-si asigura casele din cauza lipsei banilor si a neincrederii in societatile de asigurari. Dan Constantinescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), ne-a precizat ca sistemul de asigurari este unul dintre cele mai stabile din Romania, prin urmare romanii trebuie sa aiba incredere in societatile de asigurari din tara noastra: ''Au existat cateva cazuri de incapacitate de plata, insa nu au fost probleme de genul falimentului. Fondul de garantare functioneaza fara probleme''.
In opinia sa, in tara noastra lipseste cultura asigurarilor privita ca o posibilitate de rezolvare individuala a problemelor de familie si trebuie schimbata mentalitatea:
''In cazul unor calamitati statul poate oferi celor afectati ajutoare nesemnificative. Fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului este limitat si astfel posibilitatea statului de a-i ajuta pe sinistrati este limitata''. Pe de alta parte, nivelul veniturilor lunare ii determina pe cei mai multi dintre romani sa nu-si asigure locuintele.
In acelasi timp, si companiile de asigurari ar trebui sa aiba o activitate promotionala mai intensa, incurajata, eventual, si de stat.
Spre exemplu, Asirom are incheiate peste 100.000 de asigurari pentru locuinte, ceea ce reprezinta insa un numar destul de scazut fata de potentialul pietei, sustin reprezentantii societatii.
''Explicatia acestei situatii este data de faptul ca populatia dispune de resurse financiare reduse, dar si de ins