Organizata o data la patru ani, reuniunea regionala europeana a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) este singurul spatiu institutional european in care se reunesc statele membre ale Uniunii Europene, ale Pactului de Stabilitate pentru Reconstructia Europei de Sud-Est, ale comunitatii Statelor Independente si ale Consiliului Europei, pentru a analiza probleme legate de munca.
La aceasta reuniune participa reprezentanti ai Guvernelor si ai partenerilor sociali din cele 50 de tari ale regiunii. Rolul OIM este reprezentat de intenstificarea dialogului dintre Guverne, patronate si sindicate in vederea promovarii sugestiilor care ajuta la crearea a noi locuri de munca si care ajuta la corelarea economiei cu nevoile sociale.
Pentru prima data in alta locatie decat Geneva, reuniunea a fost patronata anul acesta de Guvernul Ungariei si de Guvernul Luxemburgului. Participantii, printre care prim-ministrii Ungariei, Kazahstanului, Luxemburgului si Maltei, comisarul european insarcinat cu ocuparea, afacerile sociale si egalitatea de sanse, un mare numar de ministri ai muncii, au reafirmat importanta centrala a dialogului social veritabil pentru a raspunde provocarilor mondializarii.
Discutiile au debutat cu o masa rotunda pe tema „Dialogul social va supravietui sau nu mondializarii?”, care a fost urmata de un examen general al Raportului Organizatiei, prilej cu care Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, a prezentat orientarile noului Guvern in materie de politica sociala. Principalele subiecte discutate au fost flexibilitatea, securitatea si stabilitatea pe pietele fortei de munca europene; consolidarea drepturilor pentru gestionarea migratiilor; imbatranirea populatiei, participarea pe piata muncii si reforma sistemelor de pensii, si nu in ultimul rand, oportunitatile create de stat pentru integrarea tineretului.
I