Conform noii Legi pentru protecţia copilului, este interzisă plasarea copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 2 ani în orfelinate. Soluţia este creşterea şi educarea lor cu ajutorul asistenţilor maternali profesionişti, care primesc în acest scop şi un salariu de încadrare.
În judeţul Mureş sunt angajaţi 259 de asistenţi maternali, în condiţiile în care numărul posturilor disponibile este de 300. Cei 259 de asistenţi au în acest moment în grijă 352 de copii. “Legea nu stipulează un număr maxim de copii, dar din experienţă vă pot spune că acest număr este de 2 copii”, precizează Magda Colceru, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Mureş.
În acest moment există încă cereri din partea persoanelor fizice care doresc să obţină atestatul de asistent maternal profesionist. Criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească doritorii sunt destul de permisive: să aibă capacitatea deplină de a lucra, să aibă un comportament adecvat în societate, să aibă o stare psihologică bună, să nu aibă cazier, să nu sufere de boli cronice transmisibile şi să facă dovada că are un spaţiu în care să poată acorda o creştere specifică copilului, spaţiu proprietate personală sau chirie. Indemnizaţia pe care o primeşte un asistent social profesionist care are grijă de un copil este de 3.516.000 lei, iar pentru 2 copii de 4.929.000 lei. La această sumă se adaugă sporurile, de vechime (15%), pentru cei care au în grijă copii cu handicap (25%) şi pentru condiţii deosebite (15%).
În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 2 ani, Guvernul a instituit un nou program de atragere a asistenţilor maternali, “Crearea reţelei de asistenţi maternali profesionişti pentru protecţia în regim de urgenţă a copiilor între 0-2 ani separaţi de familie”, pentru care s-au alocat momentan 140 de miliarde de lei, urmând ca alte 60 de miliarde să fie suplimentat