Ministrii de Finante din Uniunea Europeana au ajuns la un acord provizoriu asupra reformei Pactului de Stabilitate in sensul relaxarii prevederilor destinate deficitului bugetar, transmite Reuters, citat de Mediafax.
O sursa apropiata presedintiei luxemburgheze a UE a declarat ca ministrii au adoptat un nou text al Pactului de Stabilitate si Dezvoltare, care va fi supus aprobarii liderilor europeni in aceasta saptamana.
Compromisul ofera posibilitatea eliminarii sanctiunilor pentru statele care inregistreaza deficite bugetare considerabile, de peste 3 la suta din PIB, daca acestea se datoreaza cheltuielilor privind "reunificarea Europei". Formularea vizeaza mai ales miliardele de euro pe care Germania le-a cheltuit pentru unificarea tarii.
Singurele detalii care mai sunt de clarificat sunt cele legate de costul reformelor sistemelor de pensii in acele state care depasesc limita deficitului bugetar. Pactul de Stabilitate a reprezentat de la inceput o initiativa a Guvernului de la Berlin, in scopul preintampinarii cheltuielilor exagerate din partea statelor membre ale UE.
In ultima perioada, Grecia, Franta si Germania au inregistrat deficite bugetare de peste 3 la suta din PIB.
S-au propus reforme care permit statelor membre sa-si justifice depasirea limitei deficitului bugetar si sa evite sanctiunile. Noii membri ai UE, precum Ungaria si Polonia, au cerut sa fie excluse costurile reformei sistemului de pensii din calculul deficitului bugetar, pentru a putea indeplini conditiile de intrare in zona euro.
Banca Centrala Europeana a sugerat ca ar putea majora dobanda de referinta in cazul in care deficitele bugetare scapa de sub control din cauza unor prevederi mai permisive din noul Pact de Stabilitate.
Germania investeste anual 4 la suta din PIB, respectiv 80 de miliarde de euro, pentru reconstructia economiei din estul ta