Gral (r) Nicolae Spiroiu, fost ministru al Apararii, admite ca arhivele fostului Partid Comunist, administrate de militari, au fost "periate". Generalul de brigada (r) Ilie Stoleru povesteste peripetiile arhivei fostei Directii a V-a a Securitatii.
de PAULA MIHAILOV SPECIAL CHEF OFITERESC. Colonelul Ilie Stoleru, aflat in august 1982 in compania selecta a generalului Victor Athanasie Stanculescu Incercand sa deslusim soarta arhivelor Securitatii si ale Partidului Comunist Roman, am gasit in presa anilor ,90 un interviu cu colonelul Ilie Stoleru. Astfel, am aflat ca, cel putin in ceea ce priveste Arhiva Directiei a V-a a Securitatii, el este "punctul zero" de la care ar trebui sa pornim in cercetarea noastra. Dand curs invitatiei noastre de a ne povesti concret cum s-au petrecut lucrurile, iata ce am aflat.
LA COMANDA. In 22 decembrie 1989, colonelul Ilie Stoleru facea parte din comandamentul Armatei I. De acolo primeste misiunea de verificare a unitatilor subordonate Ministerului Apararii Nationale dispuse la sediul Radio, Televiziune, Arhivele Statului, Piata Palatului si alte cateva locuri din Capitala. Dimineata lui 24 decembrie il gaseste in sediul Directiei a V-a a Securitatii Statului. Aceasta unitate militara, purtand numarul 0666, avea ca misiune asigurarea pazei si protectiei demnitarilor de partid si de stat, in special a cuplului Ceausescu. Valtoarea militara sinucigasa din acele zile de la sfarsitul anului 1989 nu a ocolit sediul Directiei, devastandu-l.
IN SPATELE USILOR. Desi practic era ofiterul care coordona actiunile trupelor dislocate in piata din fata fostului Comitet Central, colonelul profita de busculada din sistem si de teama "teroristilor", isi smulge tresele de pe umeri. Pastrandu-si insa pistolul la brau, Stoleru coboara la subsolul cladirii, unde, spre surprinderea lui, gaseste nu patrioti securisti, ci cat