BARUL CASEI
VERONICA GUZUN
Ati bea vreodata o tarie in CV-ul careia scrie ca este halucinogena, ca se prepara din cactus si, colac peste pupaza, mai are si un vierme in sticla? Pun pariu ca putini vor fi aceia care vor risca sa puna limba pe o asemenea bautura. Totusi, nici unul din aceste zvonuri nu a reusit sa submineze popularitatea tequilei, ba chiar au facut-o mai atragatoare, mai incitanta, mai⦠altfel decat restul bauturilor din lume.
à LA MEHICANO. Spectacolul servirii este atat de incitant si impresionant, incat uiti de toate miturile care eu incercat pe parcursul anilor sa-i faca faima proasta. Ea nu se savureaza, ci se da peste cap. Asa cum am vazut de multe ori in filmele western, unde cowboy se luau la intrecere care bea mai multa tequila si linge mai multa sare.
Modul in care se bea aceasta bautura traditionala mexicana este foarte original: Turnati putina tequila intr-un pahar mic de tuica. Lingeti mana si presarati putina sare. Lingeti sarea de pe mana si beti continutul paharului dintr-o inghititura. Indata dupa aceea sugeti o felie de lime. Iar la sfarsit, in locul traditionalului "oah", puteti incheia ceremonialul cu o exclamare multumita "tequila!" Va veti simti ca un adevarat mexican, insa fara sombrero.
ORAS, VULCAN, TARIE. Si daca v-am spus cum se bea, sa va spun si povestea ei. Aztecii din Mexic preparau o bautura din agava albastra pe care o foloseau la ritualurile religioase. In 1530, cand au venit si au ramas fara brandy, conchistadorii spanioli au fermentat sucul de agava albastra si au obtinut o bautura alcoolizata pe care in prezent o numim Tequila. Lichiorul acesta se prepara in oraselul Tequila, din centrul Mexicului. Asemeni vulcanului inactiv la baza caruia s-a format orasul, Tequila este gata in orice moment sa intre in actiune si sa iti porneasca sangele prin vene aidoma unei la