Inainte de a pleca in Germania pentru a se intalni cu cancelarul acestui important stat european, Traian Basescu a facut din nou o declaratie socanta. Si anume faptul ca propriile autoritati au capacitatea de a se autoevalua. Si asta vor face in viitor. Fara sa mai lase initiativa pe mana unor comisari europeni.
Iar daca Romania va inregistra ramaneri in urma, noi insine vom fi cei care vom cere amanarea intrarii in UE. Media de la Bucuresti a oferit citate ale acestei declaratii. In ceea ce ma priveste, incerc o talmacire a sensurilor ei. Pentru ca, daca asa stau lucrurile, schimbarea de macaz pe care o initiaza institutia prezidentiala este extrem de importanta.
Si poate avea consecinte serioase in viitor.
Prima intrebare la care trebuie sa raspundem este ce l-a apucat pe Traian Basescu sa initieze, taman inaintea vizitei in Germania, o procedura noua de autoevaluare? A doua intrebare este daca Bucurestiul are instrumentele necesare si vointa politica de a-si da singur nota la purtare.
Iar a treia intrebare este cum vor reactiona autoritatile de la nivelul Uniunii Europene? Vor accepta ele o noua procedura instituita de Bucuresti? Sau monitorizarea si notarea de la Bruxelles vor continua? Si daca vor exista doua note, iar ele vor fi diferite, se va face, oare, o medie? Sa incercam raspunsuri.
Germania a fost si in trecut, este si in prezent cel mai reticent partener al Romanei din Uniunea Europeana. Este limpede ca Berlinului i-a stat in gat pozitia relativ duplicitara a Bucurestiului, atunci cand s-a aratat si s-a si dovedit a fi un partener mai loial al Statelor Unite decat Europa traditionala, in general si Germania, in special.
Apoi a existat o noua sfidare a Bucurestiului cand, contrar politicii Uniunii Europene, noi am fost de partea Statelor Unite, pledand pentru imunitatea cetatenilor sa