Ungaria se lupta zilele acestea cu efectele adverse pe moneda create de iesiri masive de capital speculativ, un "exercitiu" la care va fi pusa si Romania in termen relativ scurt, dupa ce contul de capital va fi liberalizat. Nu este prima data cand Ungaria are astfel de probleme si va plati in continuare pe urma celei mai ridicate rate a dobanzii din UE, de 8,25%.
Scenariul dupa care evolueaza lucrurile in economia vecina este fara dubiu o lectie inestimabila si gratuita pentru piata noastra.
Investitorii straini au vandut saptamana trecuta, in decurs de o zi, obligatiuni ungare in valoare de 51 de miliarde de forinti (272,7 milioane de dolari), demonstrand cat de vulnerabila este Ungaria la scurgerile de capital, comenteaza Reuters.
Deficitul sporit de cont curent mareste vulnerabilitatea economiei
Cu un deficit bugetar de 5% si de cont curent de 9% din Produsul Intern Brut (PIB), Ungaria depinde mult mai mult de finantarea externa decat Polonia si Republica Ceha.
Potrivit celor mai recente date guvernamentale, investitorii straini in obligatiuni ungare si-au redus miercuri participarea cu aproape 2% din expunerea totala de 2.583 de miliarde de forinti, zi in care si pietele monetare si de obligatiuni europene au inregistrat scaderi drastice. Ziua urmatoare, 12 miliarde de forinti au fost reinvestiti, iar durata medie a titlurilor detinute de straini a crescut la 3,69 ani, cel mai ridicat nivel inregistrat in acest an, indicand ca miercuri au avut de suferit investitiile pe termen scurt.
"Pentru o singura zi, 51 de miliarde de forinti reprezinta o suma mare. Cred ca fondurile pe termen scurt au fost atrase in Ungaria de dobanzile ridicate", a declarat Illes Toth, analist la DZ Bank.
Au avut noroc cu plasamentele pe termen lung
El a spus ca ceea ce s-a intamplat nu constituie o tragedie, deoar