Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, a declarat, ieri, ca 20-25% din firmele mici si mijlocii din Romania si-ar putea inceta activitatea in primii ani dupa aderarea la Uniunea Europeana, pentru ca nu vor putea face fata concurentei.
El a precizat ca integrarea in UE va afecta firme cu activitati in toate domeniile, in special cele din industria prelucratoare si din sfera serviciilor.
"In Spania, Grecia si Portugalia, in primii trei ani dupa aderare, intre 15 si 30% din Intreprinderile Mici si Mijlocii au fost inchise. Este foarte probabil ca 20-25% din firmele romanesti sa nu faca fata concurentei", a spus Nicolescu.
El a adaugat ca efectele aderarii vor putea fi limitate printr-o campanie de informare, training si consultanta acordata firmelor romanesti.
Se vor salva cei care vor profita de programele de finantare
Rata de desfiintare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii si a microintreprinderilor se va accelera in perioada premergatoare si dupa integrarea in Uniunea Europeana, declara recent, directorul pentru Romania al CHF International, William E. Seas III.
Dar, in acelasi timp, exista un potential de dezvoltare al IMM-urilor in aceasta perioada, deoarece exista si multe programe de finantare.
Numarul IMM-urilor care vor profita de integrare pentru a-si dezvolta afacerile depinde insa de modul in care acestea vor dezvolta programe de investitii si analiza pentru a respecta standardele de eficienta si concurenta din UE.
Directorul CHF International Romania a mai atras atentia ca multe sectoare in care activeaza IMM-urile nu vor beneficia de sprijinul bancilor.
"Desi bancile devin din ce in ce mai active in ceea ce priveste
IMM-urile, sunt sectoare de activitate care nu vor beneficia de suportul bancilor si aici interv