"Publicul din Romania trebuie informat asupra consecintelor integrarii europene. Firmele romanesti trebuie sa invete sa lucreze intr-un mediu asemanator cu cel din Uniunea Europeana", a declarat Onno Simons, adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene.
Potrivit oficialului european, autoritatile din Romania ar trebui sa faca eforturi mai mari pentru a sprijini sectorul privat, mai ales pentru ca timpul ramas pana la integrare - cand orice companie straina va putea intra liber in concurenta directa cu firmele romanesti - este foarte scurt.
"Vechilor state membre le-au trebuit decenii pentru a elimina sectorul de stat din economie si subventiile care incurajeaza non-competitivitatea. In prezent, in Uniunea Europeana, firmele mici si mijlocii sunt principala sursa de investitii private, de crestere economica si de locuri de munca", a explicat Simons.
Masuri - luate doar pe hartie
De altfel, raportul asupra politicilor romanesti in domeniul intreprinderilor arata ca, desi Romania ia nota de trecere in ceea ce priveste existenta unor initiative pentru sprijinirea si dezvoltarea sectorului privat, la capitolul "implementare" stam prost.
In raportul Evaluarea eficientei politicilor in domeniul intreprinderilor (EEPI), realizat de OECD, Comisia Europeana, BERD si Investment Compact, se atrage atentia asupra unei serii intregi de masuri, prin care au fost cheltuiti bani de la buget, insa fara nici un impact.
Prima masura criticata in raport este Targul IMM-urilor, organizat de Agentia pentru IMM-uri, prin care ar trebui sa se faciliteze contactele dintre firme. Insa raportul sugereaza ca acest targ a fost organizat mai degraba pentru a bifa o masura in randul angajamentelor asumate in fata institutiilor internationale, decat pentru a ajuta intreprinzatorii.
"Discutiile cu intreprinzatorii ara