Programul comunitar pentru combaterea violenţei domestice Floare de Colţ Sighişoara se află din nou în impas financiar.
După ce la începutul acestui an a fost alocată suma de 780 milioane de lei de la bugetul local, tocmai pentru continuarea programului şi în 2005, banii respectivi, care ar fi trebuit să acopere cheltuielile de salarizare a angajaţilor şi pe cele de întreţinere, îşi schimbă acum destinaţia. Este posibil ca acest lucru să ducă la încetarea activităţii.
Primarul Sighişoarei, Dorin Dăneşan, se disculpă, spunând că de la aprobarea bugetului, cele 780 de milioane nu au fost alocate special pentru Floare de Colţ, ci, în general pentru servicii de asistenţă socială şi că nicăieri ONG-urile nu sunt plătite din fonduri publice. Dăneşan i-a îndrumat pe cei de la Floare de Colţ să caute sposorizări la întreprinderi, adăugând totuşi că Primăria va contribui şi ea cu fonduri: “Nu cred că la necazurile care sunt în ţară acum şi la bugetul pe care îl avem ne putem permite să cheltuim banii numai pe handicapaţi, numai pe ajutoare sociale, transport sau curent. Vedeţi ce lucrări avem de făcut în oraş, de unde bani? Avem guvern liberal sau guvern comunist?”, a încheiat primarul.
Surse din cadrul acestui program spun că autorităţile locale au propus ca doi membrii Floare de Colţ să devină angajaţi ai Serviciului de Asistenţă Socială din Primărie, ceea ce dă serios de gândit că programul nu mai poate supravieţui mult. Soluţia nu a fost acceptată, întrucât Floare de Colţ este încă sub tutela fundaţiei Veritas, iar oprirea acestuia ar însemna o “trădare“ faţă de conducerea fundaţiei, care a făcut tot posibilul pentru a-l sprijini financiar până acum, a mai precizat sursa citată. De la implementarea programului Floare de Colţ (1 aprilie 2003) şi până în prezent au beneficiat de servicii de asistenţă şi consiliere în combaterea violenţei domestice 220