Analiza procesului electoral din România, octombrie – decembrie 2004", în paginile căreia sunt prezentate contextul politic din toamna anului 2004, cadrul legislativ al alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, desfăşurarea acestora şi sunt propuse o serie de recomandări privind îmbunătăţirea procesului electoral din România.
Odată cu lansarea acestei lucrări, Asociaţia Pro Democraţia face publice probe privind fraudarea alegerilor prin votul multiplu şi dimensiunile, deloc neglijabile, ale acestui fenomen. Dovezile prezentate au apărut în urma investigaţiei realizate de membrii Clubului APD Bucureşti în judetul Ilfov.
Verificările au demonstrat frauda
APD a obţinut dreptul de a accesa listele permanente şi speciale în care au fost înscrişi cei care şi-au exprimat dreptul la vot pe 28 noiembrie. Investigaţia a presupus analiza listelor permanente cuprinzând numele a aproximativ 10.000 de locuitori ai judeţului Ilfov care au votat la scrutinul din 28 noiembrie, precum şi a listelor speciale de tip I şi II în care au fost înscrise aproximativ 20.000 de nume. Rezultatele arată că 351 de alegători, reprezentând 3,76% din cei 9.322 de alegători care au votat în secţiile de votare la care au fost arondaţi şi care au fost"verificaţi" de APD, au votat de cel puţin două ori pe teritoriul judeţului Ilfov.
Rezultatele investigaţiilor întreprinse de membrii APD (din cadrul Clubului Bucureşti) reflectă doar o mică parte a fenomenului votului multiplu din acest judeţ. Pentru a avea o imagine completă a dimensiunii fenomenului, investigaţia ar trebui să conducă la verificarea tuturor listelor permanente precum şi a listelor speciale tip I şi II din toate localităţile judeţului Ilfov, precum şi a listelor permanente din judeţele limitrofe şi din municipiul Bucureşti. Un asemenea demers ar însemna introducerea şi prelucrarea datelor referitoare la câteva mi