In primii trei ani dupa aderare, se estimeaza ca un sfert din IMM-urile din Romania vor disparea.Vor cadea prada concurentei de pe piata unica europeana agentii economici care activeaza in special in industria prelucratoare si in servicii. Iar IMM-urile din Moldova vor avea cel mai mult de suferit.
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, spune ca intrarea in UE prezinta mari oportunitati, dar si mari pericole. „Daca ne uitam la experienta Greciei, Spaniei sau a Portugaliei, tari cu un nivel de dezvoltare mai scazut in UE, observam ca in primii trei ani au disparut intre 15 si 30% dintre IMM-uri.
Tinind cont de antecedentul istoric este foarte probabil ca in Romania sa avem 20-25% dintre IMM-uri care nu vor rezista concurentei", a afirmat ieri Nicolescu in cadrul seminarului „Anul IMM-urilor", organizat de Fin Media.
Riscuri mari in industria prelucratoare
Cele mai multe disparitii se vor consemna, potrivit presedintelui CNIPMMR, in ramurile in care investitiile sint mai mari si in care cunostintele de marketing si management profesionist sint mai pretentioase.
„Am impresia ca disparitiile vor fi in principal din industria prelucratoare, precum si din zona serviciilor deoarece, incepind chiar din acest an, se simte o puternica ofensiva a firmelor de consultanta din strainatate si a lanturilor comerciale mari pentru a-si multiplica sucursalele si filialele aici", a mai declarat Nicolescu.
Traian Caramanian, consilier al presedintelui Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), Eugen Ovidiu Chirovici, intareste spusele lui Nicolescu, in sensul ca zonele cele mai afectate de concurenta europeana vor fi cele care au un grad mare de tehnicitate.
„Societatile comerciale care au