Uniunea Europeană anunţă un program cadru simplificat pentru finanţare externă a întreprinderilor mici şi mijlocii, o măsură cu atât mai aşteptată cu cât previziunile pentru IMM-rile româneşti sunt sumbre.
Dată fiind presiunea la care vor fi supuse odată cu integrarea României în UE, o parte însemnată nu vor rezista pieţei concurenţiale. În judeţul Mureş activează 6.232 de Întreprinderi mici şi mijlocii, însă, ca nivel de atragere a fondurilor europene suntem pe ultimele locuri la nivel naţional.
Dacă pentru statele europene IMM-urile reprezintă un factor de impulsionare a economiei, având capacitatea de a realiza peste două treimi din PIB-ul comunitar, în România acestea se vor zbate pentru supravieţuire. Pentru a se dezvolta, pentru a crea noi produse şi a cuceri noi pieţe, întreprinderile au nevoie de cercetare şi inovare. În acest scop, UE lansează din 2006 un nou program-cadru (PC7), prin intermediul căruia întreprinderile mici şi mijlocii vor putea să acceseze fondurile europene mult mai facil, prin simplificarea procedurilor.
Birocraţia stă în calea dezvoltării
Chiar responsabilii europeni au subliniat că birocraţia este o cauză principală de determină scăderea succesului pentru IMM-urile şi reţelele mici de cercetători în câştigarea proiectelor incluse în actualul program-cadru PC6.
Noul program conceput de autorităţile europene va dura cu trei ani mai mult faţă de cele anterioare, care aveau un termen de doar patru ani. PC7 este menit să încurajeze atât cooperarea IMM-urilor la nivel local, cât şi la nivel internaţional, alocând de data aceasta sume mai mari pentru temele de cercetare şi inovare abordate conform nevoilor industriei. Va fi introdus şi un nou capitol, intitulat "Regiunile Cunoaşterii", care va permite regiunilor din Europa să colaboreze mai intens, banii urmând a fi investiţi în acţiuni de cercetare şi dezvolta