Numai in ultimul an, prin intermediul unei firme din Barsana au fost demolate si vandute peste 70 de casute de lemn din Maramuresul istoric! Amploarea fenomenului atinge cote alarmante si ilegale. Profitand de un vid legislativ, casele traditionale maramuresene dispar, una cate una, peste granita.
In conditiile in care autoritatile locale n-au dat nici o autorizatie pentru demolarea acestora, tranzactiile incalca legea!
Scade alarmant numarul traditionalelor case din lemn care au facut Maramuresul celebru in lumea turistica! Naivi, necunoscand valoarea reala, satenii le vand la pretul lemnelor de foc, iar oportunistii se imbogatesc de pe urma unei afaceri situate la limita legalitatii.
Desi fenomenul e de notorietate, autoritatile sustin ca nu pot lua masuri pentru ca, desi sunt vechi, casele nu au fost clasate ca monumente istorice. De ce? Pentru ca nimeni nu a solicitat! Asa ca satenii vand "putregaiurile" in schimbul a... 5 milioane de lei (sub 200 de dolari).
In urma unei sesizari venite din partea unui cetatean strain, un astfel de caz a ajuns in atentia Politiei. "In sesizare era specificat ca o asociatie familiala din Barsana cumpara case vechi si ca, probabil, aceasta activitate nu se incadreaza in litera legii.
In urma verificarilor am constat ca firma avea acte, achizitiona lemul pe baza de contrat de vanzare-cumparare, emitea chitante si, ulterior, ne-a prezentat acte ca au vandut o parte din material. Omul poate sa faca ce vrea cu lemnul din moment ce totul se face prin acte. Daca respectiva cladire nu este inclusa in patrimoniu, nu se poate aplica nici o sanctiune.
E vorba de vreo 70 de case din esenta de rasinoase si din stejar si au fost cumparate de pe toata Valea Izei pana in Poienile de sub Munte", a spus Vasile Ardelean, ofiter in cadrul Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul IJP