Şapte agenţi economici au beneficiat anul trecut de credite din bugetul asigurărilor pentru şomaj oferite prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) cu dobândă de 50% din dobânda de referinţă a BNR. Cu ajutorul acestor credite, în valoare totală de 10,2 miliarde lei, în judeţul Mureş s-au creat 103 noi locuri de muncă.
Anul acesta, însă, nu s-au putut încă acorda aceste finanţări, pentru că în 18 martie, la licitaţia organizată pentru alegerea băncii prin care se acordă aceste credite, s-au prezentat doar reprezentanţii Băncii Comerciale Române.
Conform Legii 76/2002, aceste credite avantajoase se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru crearea de noi locuri de muncă prin înfiinţarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici şi mijlocii, unităţi cooperatiste, asociaţii familiale, precum şi activităţi independente desfăşurate de persoane fizice autorizate. Creditele se acordă în baza unor proiecte de fezabilitate, pe o perioadă de maxim trei ani, însă documentaţia este destul de stufoasă. Valoarea creditului se stabileşte în funcţie de numărul locurilor de muncă create de către solicitant.
Potrivit Legii 107/2004 şi studenţii beneficiază de credite cu dobândă subvenţionată, dar numai în anumite condiţii: să fie studenţi la zi, să aibă vârsta sub 30 de ani, iar facultatea pe care o urmează să fie prima.
Toţi beneficiarii creditelor trebuie să respecte câteva condiţii. În primul rând, trebuie să aibă cel mult 249 angajaţi cu raporturi de muncă sau de serviciu, iar activitatea de bază să se realizeze în producţie, servicii sau turism. Apoi, în cel puţin 50% din numărul locurilor de muncă nou-create trebuie să fie încadrat personal provenind din rândul şomerilor înregistraţi la AJOFM, iar acest personal să fie menţinut în activitate cel puţin trei ani. Ultima condiţie care trebuie respectată este ca locurile de munc