Increderea in dezvoltarea afacerilor in regiunile din afara zonei UE este mult mai ridicata decat in interiorul ei. Calculele consultantilor arata ca angajatii din tarile nou intrate in UE au de tras cel putin doua decenii pentru a ajunge din urma nivelul salariilor din statele cu „state" vechi de plata in Uniune.
Studiul Economic European 2005, intreprins anual, la initiativa Eurochambres, in 27 de tari europene, arata ca extinderea Uniunii Europene a influentat, in mod evident, dezvoltarea afacerilor.
Imbunatatirea situatiei economice se remarca la jumatate din tarile noi membre ale UE, printre acestea numarandu-se Slovacia, Lituania, Letonia, Polonia, Estonia si Slovenia, dar si la majoritatea vechilor state, cu exceptia Austriei, Greciei, Italiei si Spaniei.
Oamenii de afaceri din aproape toate noile state membre privesc optimist dezvoltarea afacerilor pe piata interna largita pentru anul 2005. Letonia, Lituania si Estonia au cea mai mare incredere in cresterea economica a Uniunii. Firmele poloneze si ungare, pe de alta parte, sunt mult mai precaute, din cauza presiunilor generate de competitivitate, dupa aderarea in UE.
Vechile state membre sunt mai rezervate asupra perspectivelor de crestere a afacerilor in acest an. Si pe buna dreptate! Previziunile Comisiei Europene indica o rata de crestere a PIB de 2,3% in 2005, fata de 2,5% in 2004.
Doar Irlanda, Spania, Portugalia si Finlanda isi pastreaza optimismul in privinta imbunatatirii cifrei de afaceri, poate si pentru faptul ca, fiind situate geografic la marginea Uniunii, au o perspectiva mai larga.
Cert este ca rezultatele sondajului pentru anul 2005 indica cifre de afaceri care includ si vanzarile pe piata interna si exporturile, forta de munca si investitiile, mai ridicate fata de anul trecut.
Multinationalele vor sa se extinda