Previziunile specialistilor privind evolutia dobanzilor bancare la depozite merg spre o scadere a acestora pana la un nivel de 6%-7% in urmatoarele 4-5 luni. Sunt voci care coboara nivelul lor pana la 4%. In aceste conditii, piata asteapta alternative.
Daca dobanzile oferite de bancile comerciale la depozitele populatiei vor ajunge la un nivel cu trei sau chiar patru procente mai jos decat inflatia, depinde, totusi, de Banca Centrala. Atat timp cat BNR sterilizeaza (absoarbe numerarul in exces din banci) cu dobanzi de 9%, este fireasca tendinta bancilor de a scadea sub acest prag nivelul remunerarii pentru depozite.
Pentru urmatoarele luni, este clar ca aceasta tendinta va continua si ca Banca Centrala va micsora in trepte dobanda de referinta si pe cea de politica monetara. Cat timp va dura acest lucru, pana la ce nivel, daca dupa atingerea unui prag minim dobanzile se vor stabiliza sau vor incepe din nou sa creasca, asta doar Banca Centrala o poate hotari.
Ceea ce este cert la ora actuala este ca bancile isi vor crea o anumita plaja de dobanzi pasive. Dupa cum explica si analistul ABN Amro Bank, Radu Craciun, "bancile isi vor stabili dobanzile in functie de nevoile de lichiditati a fiecareia.
Bancile care nu au nevoie de lichiditati vor merge pe dobanzi mici, iar cele care au putine lichiditati sau au nevoie permanenta de lichiditati - caz in care economiile populatiei sunt importante - vor acorda dobanzi ceva mai mari." Asa se explica, practic, si nivelul diferentiat al dobanzilor pasive practicate de bancile comerciale la ora actuala.
Acestea se situeaza intre minime de 6,7% si maxime de 13%, iar previziunile directorului general adjunct al ING Bank, Paul Prodan, merg spre o plaja cuprinsa intre 5% si 7% in urmatoarele sase luni. Pentru credite, previziunile de dobanda sunt de 10% - 12%, de asteptat fiin