In februarie 1916, un grup de artisti entuziasti a dat nastere, in Cabaretul Voltaire din Zürich, Elvetia, unei miscari culturale cunoscute mai apoi in lumea intreaga: Dadaismul. Printre membrii fondatori si conducatori ai miscarii s-au aflat importanti oameni de cultura din Romania, cum ar fi poetul Tristan Tzara si artistul Marcel Iancu.
In februarie 2002, cladirea dezafectata care a adapostit odinioara vestitul cabaret a fost ocupata pasnic de noi entuziasti, dor-nici sa readuca la viata spiritul dadaist. Apoi imobilul a fost achizitionat de un mare concern de asigurari – Rentnanstalt – care intentiona sa construiasca acolo apartamente de lux si eventual o farmacie.
Proiectul neodadaist ar fi fost inmormintat pe vecie daca in toamna lui 2002 nu ar fi luat fiinta in Zürich Comitetul pentru Casa Dada, format din peste 80 de personalitati din diverse domenii. Acesta a publicat in cotidienele elvetiene o scrisoare deschisa adresata concernului Rentnanstalt, aratind, printre altele, ca: „Dadaismul este singura miscare culturala pornita in Zürich si raspindita in intreaga lume. A fost adusa la viata de poeti, oameni de teatru, muzicieni, pictori cum ar fi: Richard Huelsenbeck, Tristan Tzara, Hugo Ball, Emmy Hennings, Marcel Ianco, Hans Arp, Sophie Täuber Arp. Ginditori, contemplatori si emigranti. Cu proclamatia Dada si-au facut cunoscute actiunile, lucrarile, obiectele, dansurile, jocurile, expozitiile si activitatile.
In cea mai mare parte, acestea au avut loc in februarie 1916 in Cabaretul Voltaire, pe Spiegelgasse 1 [...] Asa cum a fost jocul multidimensional al acestei miscari cultu-rale, cu deosebite semnificatii si urmari internationale nascute aici, tot asa Casa-Dada din Spiegelgasse 1 ar trebui sa fie un loc de cultura interdisciplinara.
Nu un spatiu muzeal, ci un loc de intilnire, viu, cu reprezentatii surprinzatoare, pr