Ca parte a Strategiei naţionale anticorupţie pentru perioada 2005-2007, Ministerul Justiţiei (MJ) a propus ca notarilor şi executorilor judecătoreşti să le fie suspendată imunitatea de care se bucură în prezent. Primul dintre proiectele pe care le va propune MJ în acest sens vizează modificarea Legii 36/1995, prin care se reglementează activitatea notarilor, iar prin cel de-al doilea se intenţionează modificarea Legii 188/2000, cea care stabileşte cadrul de desfăşurare a activităţii executorilor judecătoreşti. Cele două legi prevăd că notarii, respectiv executorii judecătoreşti nu pot fi cercetaţi, percheziţionaţi, reţinuţi sau trimişi în judecată penală sau contravenţională fără avizul ministrului justiţiei, pentru faptele săvârşite în legătură cu exerciţiul activităţilor profesionale.
Cele două proiecte vor fi finalizate până la sfârşitul anului, pentru a putea fi îndeplinit angajamentul luat de ţara noastră prin Convenţia de la Merida. Însă majoritatea notarilor şi a executorilor judecătoreşti nu sunt de acord cu această ridicare de imunitate. Ei îşi motivează poziţia pentru că descoperiţi de această ridicare de imunitate ei vor fi nevoiţi să fie judecaţi la majoritatea cazurilor importante în care sunt implicaţi. Vicepreşedintele Camerei executorilor judecătoreşti Mureş, Eugen Hurubă, motivează poziţia executorilor: "Actuala lege 188/2000 este una perfectibilă, dar este o lege care respectă normele europene. Noi avem câteva amendamente la acest proiect pe care le-am înmânat deja Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, am avut şi câteva întâlniri cu această comisie şi sper că vom găsi o soluţie de mijloc".
Purtătorul de cuvânt al Camerei Notarilor Publici Mureş, Eugen Baculea, nu a fost de găsit pentru o declaraţie. Majoritatea notarilor au spus, însă, că încă nu ştiu prea multe despre noile proiecte, dar nu sunt de acord cu ridicarea acestei imu