De la Ruse incolo, viata e mai grea si mai cenusie decat in Romania. Iar ritmul deosebit al schimbarilor te poate face sa crezi ca, peste cativa ani, diferentele se vor adanci. "De fiecare data cand am intrat in Bulgaria cu un autocar de turisti catre Grecia sau Turcia, reactia a fost aceeasi: "Mama, la astia e mai urat ca la noi!".
Iar parerea nu li schimba pe drum, ba din contra!", povesteste George Dumitru, sofer in cadrul unei cunoscute firme de transport din Bucuresti.
Intr-adevar, soselele aproape lipsite de trafic, pe care intalnesti de obicei autoturisme Lada si Trabant ori camioane inecate in nori de fum negru, satele pustii, cu case netencuite, ori lacomia vamesilor si politistilor il pot soca pana si pe un roman invatat de mic cu mizeria, saracia si spaga.
Iar intrebarea pe care si-o pun atunci multi dintre compatriotii nostri este cum de bulgarii cred si, mai mult, sunt crezuti ca ne-au depasit in cursa spre Europa. "Trebuie sa incercam sa judecam obiectiv. Intr-adevar, Bulgaria este o tara mai mica si mai saraca decat Romania si asta se vede si in statistici, si cu ochiul liber.
Pe de alta parte, ei au avut un lobby foarte bun, au avut stabilitate si coerenta politica si au reusit sa atraga mai multi turisti si investitori", explica Sorin Ionita, director executiv al Societatii Academice din Romania (SAR). In ciuda imaginii construite cu grija, situatia din teren e, de multe ori, mai proasta decat cea de la noi. Primii care vorbesc sunt indicatorii macroeconomici.
PIB-ul pe cap de locuitor a fost anul trecut net superior in Romania (2.700 de euro fata de 2.375 de euro, adica mai mare cu 14%). Si salariul mediu lunar a ajuns, mai ales dupa introducerea cotei unice, sa fie in Romania cu 21% mai mare decat in Bulgaria, desi acum un an si jumatate era aproximativ identic.
Cat despre defic