Acum cinci ani, liderii europeni au lansat la Lisabona o agenda ambitioasa de reforme economic menite sa transforme Uniunea Europeana in cea mai competitiva economie din lume pana in 2010.
La jumatatea drumului, si cu zece membri in plus, Uniunea recunoaste ca s-a cam impotmolit si Statele Unite inregistreaza o crestere economica de doua ori mai mare.
Desi liderii europeni nici nu mai mentioneaza orizontul 2010, ei recunosc ca e nevoie de actiuni urgente pentru a relansa agenda de la Lisabona.
Fiecare stat va face un plan national de reforme pe cate trei ani, concentrat asupra cresterii economice si crearii de noi locuri de munca.
Directiva de liberalizare a serviciilor
Se estimeaza ca 600.000 de locuri de munca ar putea fi create prin liberalizarea completa a sectorului serviciilor, unde lucreaza deja 70 la suta din forta de munca europeana.
Exista insa un hatis de reguli nationale. De exemplu in Germania, brutarii polonezi nu se pot instala lesnicios datorita unei reguli potrivit careia e suficienta o brutarie pentru 10.000 de locuitori, iar informaticienii britanici trebuie sa completeze mai intai formalitati indelungate de inscriere in asociatia locala a breslei.
De aici, propunerea pentru o directiva de liberalizare a serviciilor, care ar permite companiilor europene prestatoare de servicii sa se stabileasca oriunde in Uniune cu formalitati minime, respectand legislatia din tara lor de origine.
Dar Franta, sustinuta de Germania, Belgia, Suedia si altele, sustin ca directiva ar aduce Europa la cel mai mic numitor comun, subminand nivelul salarial si protectia sociala din occident.
Ei au reusit sa-si convinga colegii ca directiva trebuie reformulata, mai ales ca ea ameninta sa duca la esecul referendumului francez privind Constitutia europeana de la sfarsitul lu