Eu cred ca mafie nu inseamna numaidecit organizatie criminala si mai cred ca analogia cu caracatita nu e cea mai exacta, desi am fost un fan al serialului italian.
Mai degraba, mafia cred ca functioneaza ca o serie de matriosti: a doua poseda charisma, a treia asigura executia, poate si a patra, cea din urma si cea mai mare e teritoriul pe care se dezvolta ceea ce au de executat anterioarele, si pe care se bazeaza cointeresarea dintre nivelul charismatic si cele executorii. Marca nivelului mereu la vedere e teama de toate felurile, de la metafizic la epidermic. Cum se observa, nu am vorbit de cea mai mica matriosca, fiindca eu cred ca nu exista, ci e un fel de nucleu de energie si de ideologie care imbina charisma celei de a doua cu teama ultimei.
Ceea ce face ca tuturor nivelelor sa le fie comune teama (chiar daca in doze deosebite), dar si intelegerea punctului de vedere al nivelului charismatic, pactizarea cu acesta (iarasi in doze diferite). Acum, cititi cuvintul matriosca prin comunitate, asadar o serie de comunitati, de la cea charismatica, poate unipersonala, prin cele tot mai largi care o paraziteaza pe ultima, populatia ca atare (si in intelesul francez al termenului peuplace). Cit despre defectiuni, ele sint fie eliminate fie absorbite de sistem. Aceasta este o minuscula defectiune…
- Smecheria pesedista locala de la Giurgiu
Nici nu o luase bine spre tipografie numarul trecut al Observatorului cultural, ca detalii noi veneau sa completeze povestea „batului in roata“.
Astfel: la Giurgiu, concursul pentru postul de director s-a purtat intre actorul Mircea Cretu (fost director in nenumarate mandate) si el insusi, sub umbrela parinteasca a PSD-ului majoritar local si judetean. Contracandidatii respinsi la proba dosarului: Violeta Teasca, actrita, fosta directoare de PSD, convertita pare-se la PNL, fosta sotie de fiu