Birocratia europeana, criteriile restrictive de selectie, precum si numeroasele "scapari" ale autoritatilor romane terorizeaza potentialii solicitanti de finantari. Solutii exista, dar nu sunt foarte comode nici pentru unii, nici pentru ceilalti.
Intreprinzatorii nu s-au obisnuit, dupa mai bine de cinci ani de finantari europene consistente, cu gandul ca toate acele proceduri stufoase trebuie respectate cu sfintenie.
Astfel, ei propun "simplificarea documentatiei ce trebuie intocmita pentru a accesa fondurile", conform unui studiu recent realizat de catre Consiliul National pentru IMM Private din Romania (CNIPMMR).
Raspunsul autoritatilor este clar: "desi anumite cerinte privind raportarile si platile sunt dificile, ele sunt totusi necesare pentru a asigura transparenta utilizarii banilor publici care vin de la Bruxelles. Facem tot ce putem pentru a reduce birocratia aparenta, dar exista anumite limite", spune Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania.
Cine nu intelege treaba aceasta poate sa-si ia adio de la finantare si acum, si dupa 2007. Drept dovada, aproximativ 10% din proiectele aprobate in cadrul a trei programe Phare au fost reziliate.
Dintre motivele rezilierii contractelor, pe primul loc se situeaza "nerespectarea regulilor Phare si a prevederilor contractuale, mai ales cele referitoare la procedurile de achizitie si regulile de origine, raportari intarziate" si asa mai departe, dupa cum explica Gabriel Friptu, director general al Directiei Generale de Dezvoltare Regionala din cadrul Ministerului Integrarii Europene.
Pe langa micile probleme generate de mentalitatea romaneasca, conform careia multe detalii pot fi omise, o cauza majora pare sa fie "lipsa de informare a beneficiarilor, inclusiv limbajul utilizat in ghidul solicitantului", recunoaste Gabriel Friptu. I