Uniunea Europeana cere Romaniei sa-si faca treaba pentru a nu activa clauzele de siguranta.
Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, i-a amintit premierului Tariceanu ca mediul concurential, combaterea coruptiei si a crimei organizate si, mai ales, reforma sistemului judiciar sunt principalele domenii asupra carora autoritatile de la Bucuresti trebuie sa insiste in perioada imediat urmatoare, astfel incat calendarul de aderare sa fie respectat.
"Eu sunt increzator ca Guvernul roman are vointa politica si determinarea necesare aplicarii acestor masuri si sper ca nu va fi nevoie sa recurgem la clauza de salvgardare, prin care sa amanam cu un an momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana", a apreciat Rehn. "Suntem in calendar si vrem sa ne respectam toate angajamentele. Daca ne vom indeplini obligatiile, clauza de salvgardare nu va fi necesara", a spus, la randul sau, Calin Popescu Tariceanu.
Mai mult, primul-ministru da exemple de eficienta. Un "numar impresionant" de anchete pentru coruptie referitoare la aproape 300 de judecatori si politisti au fost deschise in Romania. Demersurile vizeaza 199 de judecatori, 11 procurori, 60 de ofiteri de politie si 16 ofiteri ai serviciilor vamale, a precizat, citat de AFP, premierul roman.
Calin Popescu Tariceanu a amintit si ca justitia romana incepe "sa scoata vechi dosare din sertare, referitoare la acuzatii de frauda extrem de grave pentru anumiti clienti ai puterii politice".
El a mentionat mai ales cazul unor "mari intreprinderi private care au acumulat datorii enorme" fata de stat, ajungand la "sume incredibile de peste 650 de milioane de euro".
De altfel, o ancheta a fost deschisa recent in legatura cu transferarea, de catre fostul Guvern social-democrat, a unor datorii de peste 400 de milioane de euro (impozite si obligatii sociale) ale rafinariei RAFO la AVAS.
@N_