Romania va ajuta Ucraina sa sigileze granita cu Republica Moldova, pentru a pune astfel capat traficului de carne vie, de bunuri de consum, de armament si de droguri din si inspre Transnistria.
Ministrul roman de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, s-a dus la Kiev pentru a da un impuls relatiilor romano-ucrainene, racite anul trecut din cauza construirii in Delta Dunarii a controversatului canal Bistroe.
Seful diplomatiei romane s-a declarat multumit de vizita oficiala intreprinsa la invitatia omologului sau ucrainean, Boris Tarasiuk. Fructuoasa a fost si scurta intrevedere cu seful Cabinetului ucrainean, Iulia Timosenko, cei doi abordand mai multe chestiuni de larg interes, intre care schimburile comerciale, investitii in infrastructura, energie etc.
STOP LA GRANITE. Timosenko si Ungureanu au vorbit, in primul rand, despre inchiderea granitei moldo-ucrainene pentru a pune capat contrabandei cu bunuri si cu persoane. Proiectul ucrainean, numit "Stop contrabanda", presupune sigilarea granitei cu republica separatista Transnistria, parte componenta a Republicii Moldova.
Pentru buna desfasurare a proiectului, se vor implica atat autoritatile vamale si de frontiera ale Ucrainei, cat si cele ale Romaniei.
In timp ce Romania – ca membru NATO si viitor membru UE – isi va securiza granitele cu Ucraina si Republica Moldova, iar Kievul va inchide accesul din si inspre Moldova/Transnistria, Tiraspolul se va vedea complet izolat.
Regimul transnistrean, sustinut "pe fata" de catre Moscova, va sucomba incet, dar sigur, daca planul "Stop contrabanda" va fi pus in practica, asa cum s-a anuntat marti la Kiev.
MULTE SEMNE DE INTREBARE. Seful diplomatiei romane a discutat cu omologul sau, Tarasiuk, despre canalul Bistroe. Desi Ucraina a convenit sa abordeze problema controversatului canal intr-o forma propus