Doar pentru ca nu ii placea gustul aspru al whisky-ului, un englez creativ a facut mai multe cocteiluri pe baza de whisky si a descoperit "Vat 69", bautura care a trezit multe controverse. de VERONICA GUZUN ULTIMUL ETAJ. Coniacul, o componenta a bauturii "Vat 69" Bauturile in amestec au fascinat de multe ori privirile celor care au intrat macar o data in baruri. Si mai interesante par cele care, desi "convietuiesc" intr-un pahar, nu se amesteca. Din aceasta categorie face parte si "Vat 69".
ISTORIE. Londra. Anul 1882. William Sanderson, un "nemultumit" de gustul whisky-ului, si-a adunat prietenii si alti cunoscatori in ale bauturilor in amestec si i-a servit cu 100 de bauturi diferite pe baza de whisky. Acestia urmau sa aleaga cel mai savuros amestec. In urma votului, majoritatea a decis ca bautura cu numarul 69 este cea mai interesant si complex din punctul de vedere al gustului. Astfel a aparut bautura "Vat 69". Vat, in traducere din engleza, inseamna cupaj (amestec). Pe de alta parte, la momentul aparitiei bauturii se zvonea ca denumirea inseamna de fapt numarul de telefon al Papei de la Vatican. In urma succesului cupajului, Sanderson a scos pe piata si "Vat 68", dar acesta nu a avut aceeasi popularitate si a disparut repede.
PREPARARE. In acest amestec whisky-ul este mult mai putin spirtos, de aceea, desi e destul de tare (43% alcool), in baruri, "Vat 69" este cerut deseori de catre femei. Nu e de mirare. Pe langa crema de whisky reteta contine ciocolata calda si coniac. La fel de atractiva este si prezentarea ei in pahar, pentru ca bauturile din compozitie se asaza straturi, iar pentru spectacol, unii barmani flambeaza coniacul. Ei servesc paharul cu o flacara albastra in interior. Secretul prepararii este o lingurita cu coada lunga. Lingurita se tine lipita de peretele interior al paharului si se toarna pe rand si foarte incet ciocolata, ap