Societatile care au concesionat zonele stuficole din Delta Dunarii traiesc din export. Numai anul acesta peste 6.000 de tone de stuf vor lua drumul strainatatii. de EUGENIA MIHALCEA click pe imagine pentru a accesa fotoreportajul DE SEZON. Recoltatul stufului se face numai iarna cand Dunarea este inghetata In aceasta iarna s-a recoltat o cantitate totala de 6.276 de tone de stuf in zonele in care s-a concesionat dreptul de valorificare a resursei stuficole, potrivit Administratiei Revervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). In Delta Dunarii sunt 12 zone stuficole, dar dintre acestea numai 7 sunt concesionate, respectiv societatile SC Stuf Delta Production SRL, SC Piscicola Tour SRL si SC Runteam SRL. Prima dintre ele este o societate care are capital integral privat german si detine 5 zone concesionate inca din anul 2002.
EXPORT 98%. In ceea ce priveste societatea pe care o administreaza, respectiv SC Stuf Delta Production SRL, Octavian Popa spune ca recolteaza aproximativ 10.000 de tone de stuf intr-un an bun, iar 98% din productie merge la export, in special in Europa, respectiv in Germania, Danemarca, Olanda. Strainii folosesc stuful la acoperisuri in special, dar si ca medicatie, ceaiuri pentru tratarea bolilor hepatice si a diabetului. Exista zvonuri, conform carora unii ar folosi stuful pentru realizarea unor pastile care au un efect asemanator Viagrei. De asemenea, Octavian Popa spune ca exista proiecte pentru reluarea unei mai vechi utilizari, si anume realizarea hartiei din stuf.
SALARIATII. Angajati cu carte de munca nu are decat vreo 200, iar ceilalti sunt muncitori sezonieri si zileri din satele din imprejurimi, unde oricum nu se gaseste nimic altceva mai bun de munca. Oamenii din Mihai Viteazul, Sinoe, Istria se deplaseaza in fiecare dimineata cu tractorul, in remorca, pana la balta. Asta numai cand vremea permite, caci stuful nu poa