O parte a arhivelor fostei politii secrete est-germane STASI, referitoare la fostul cancelar Helmut Kohl, urmau sa fie ieri accesibile publicului pentru prima data, posibil dezvaluind din mecanismele caderii Cortinei de Fier.
Cele 1.000 de pagini urmau sa fie inminate celor sapte jurnalisti si celor doi cercetatori care le-au solicitat, dupa ani de lupte in justitie, in care Kohl a incercat sa impiedice publicarea dosarului, insistind asupra statutului sau de victima STASI, din cauza interceptarii sistematice a convorbirilor sale telefonice.
Au existat speculatii ca materialul include informatii vitale despre scandalul finantarii ilicite a partidului crestin-democrat german, care a pus capat carierei cancelarului in anul 2000. In plus, urmau sa fie facute publice documente care relateaza intilniri intre Kohl si politicieni sau diplomati din fostul bloc estic.
O mare parte din informatia pe care o contin documentele a fost obtinuta ilegal. Din acest motiv, tribunalul a hotarit, in 2004, ca filele care redau conversatii inregistrate cu microfoane amplasate ilegal si orice alte materiale realizate pe baza acestora ramin inaccesibile publicului.
Germania il va ierta pe Kohl
„Toti liderii politici germani, de la Brandt in sus, au avut legaturi politice sau personale strinse cu lideri rusi, in cadrul destinderii spre RDG si spre est. Consilierul principal al lui Brandt s-a intilnit cu un general KGB, cancelarul Schmidt a fost partenerul lui Ceausescu in exportul de etnici germani.
La Kohl s-au intilnit toate aceste linii", ne-a declarat analistul Emil Hurezeanu. „Este vorba despre intilniri cu Gorbaciov, investitiile germane majore in Rusia lui Eltin, negocierile din 1994 privind retragerea trupelor din Berlinul de Est. Contactele lui au fost mai numeroase si mai intense. S-ar putea sa aflam care au fos