Dupa ce au reusit sa suspende preluarea de catre AVAS a datoriilor societatilor RAFO si CAROM, parlamentarii puterii pregatesc acum blocarea definitiva a acestei masuri, instrumentata de catre Cabinetul Adrian Nastase.
Deputatii din Comisia de buget-finante a Camerei au reusit, in ultima sedinta, sa impuna transformarea proiectului de lege pentru aprobarea OUG 101/2004, care trecea creantele rafinariilor RAFO Onesti si CAROM in portofoliul AVAS, intr-un proiect de respingere a acestui act normativ.
Puterea a facut astfel inutila votarea ordonantei pe care Cabinetul Tariceanu a emis-o imediat dupa ce a preluat fraiele guvernarii, ordonanta care dispunea doar suspendarea temporara, pana la finalizarea anchetei, a transferului datoriilor celor doua societati comerciale in carca statului.
Vicepresedintele Comisiei, liberalul Eugen Nicolaescu, a declarat ieri ca, prin gestul lor, social-democratii intentionasera sa stearga datoriile celor doua societati amintite cu scopul de a-i face scapati pe marii corupti si de a obtine capital electoral de la angajatii firmelor in cauza.
„Anularea Ordonantei 101/2004 este un act de respect pentru economia de piata si, in acelasi timp, marcheaza trecerea definitiva spre legalitate", a spus Nicolaescu.
El a argumentat ca transferul datoriilor catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului nu este o masura caracteristica unei economii de piata functionale, intrucat astfel statul ar redeveni proprietar majoritar la RAFO, in conditiile in care privatizarea rafinariei a fost trambitata ca un succes rasunator.
„In al doilea rand, recuperarea creantelor de catre AVAS ar fi o noua inginerie financiara, in genul celor cu care ne-a obisnuit PSD. Procesul ar fi dificil, cel mai probabil ar insemna conversia acestora in actiuni la pretul pietei, cu care statul ar putea