O noua criza politica a izbucnit in Estonia, ieri, asteptandu-se demisia guvernului premierului Juhan Parts ca urmare a votarii in Parlament a unei motiuni de cenzura contra ministrului justitiei, ce prezentase un plan controversat de lupta contra coruptiei.
Problema coruptiei in statele membre ale UE este extrem de serioasa si numai in cursul acestei saptamani presa relata diverse "afaceri" in mai multe tari membre.
Cehilor "le este rusine" pentru premierul lor si a fost declansata o actiune protestatara contra lui Stanislav Gross, care a dat explicatii neclare privind modul in care si-a cumparat o locuinta luxoasa in Praga, si despre activitatea economica a sotiei sale.
Neclaritatile legate de originea averii sefului executivului si partidului social-democrat ceh au devenit motiv de criza in coalitia aflata la putere in Cehia. Se asteapta ca in acest week-end conducerea popularilor din coalitie sa ceara indepartarea din functie a lui Gross si, in cazul in care acesta refuza, s-ar putea solicita alegeri anticipate.
Parchetul grec a deschis in aceste zile urmarirea penala contra unui inalt magistrat pentru o serie de crime si delicte, in special de corupere a magistratilor si spalare de bani, parte a unei campanii de "asanare" a justitiei.
Iar la Paris s-a deschis un proces-fluviu privind coruptia in domeniul public, o afacere considerata emblematica pentru deriva finantarii partidelor politice in anii '90.
Chiar din prima zi, luni, s-a evidentiat un vast sistem de coruptie in atribuirea ofertelor publice a liceelor din regiunea pariziana, subordonata varsarii de contributii din partea intreprinderilor catre formatiunile politice de dreapta si de stanga.
Specialistii UE precizeaza ca acest "fenomen socio-cultural", coruptia, constituie un rau care erodeaza bazele concurentei, produce ne